Снимка: Булфото, архив
fallback

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените.

Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е по-млада - на възраст 14-16 години, а другата – по-възрастна - между 30 и 40 години.

"Този преход е свързан с рискове, особено когато е нелегален. Това е един от най- големите проблеми, който седи пред политическото решаване на този въпрос. Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове", посочи Румяна Бъчварова. По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.

"България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме и нещо, което малко държави правят, да интервюираме голяма част от тях, които съвпадат с рисковите профили, за да можем да установим наистина дали те се нуждаят от защита и дали не са хора, които използват бежанските войни като прикритие, за да минат през нашата територия”, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. Повечето от оставените за лечение са непълнолетни. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 8 години

Да са живи и здрави!

89

Анонимен

преди 8 години

До +Нали границата беше затворена, какви са тези умрели мигрантки?--------Чудя се колко ли мозъчни гънки имаш.

88

Анонимен

преди 8 години

ах измрете легиони,че щеискаме ний от Европа милиони,заради бежанците

fallback