Снимка: Bulphoto, архив

Гръцките фермери цяло денонощие си играха на "тука има" - "тука нема" с огромната опашка от български ТИР-ове, които до изнемога чакаха на ГКПП Кулата, за да преминат в южната ни съседка.

През нощта срещу сряда опашката от чакащи камиони се проточи над 10 км и стигна до село Марикостиново.

Още по темата

Протестиращите гръцки фермери ту проявяваха милост и пропускаха чакащите с дни български шофьори, ту между почерпките с узо спираха движението и затапваха пункта.

По изключение и с благосклонността на протестиращите вчера през пункта в двете посоки бяха пропуснати 250 ТИР-а, което е най-големият пробив от началото на протеста.

"Разбирам недоволството на българите. Конфликтът не е между българи и гърци, но разберете и нас. Ние нямаме друг метод, чрез който да отстояваме правата си. Протестиращите са съпричастни, но все пак всеки се съобразява със своята работа", каза пред "Монитор" фермерът Плотонас.

Протестите на гръцките фермери започнаха миналата седмица. Те са срещу планираната пенсионна реформа и спрените субсидии.

Днес се очаква голяма национална стачка да блокира изцяло южната ни съседка. Тя ще продължи 24 часа, като няма да се движи градският транспорт, няма да работят бензиностанциите и аптеките.

Заради блокадата на границата външният министър на България Даниел Митов заяви, че ще се обърне към Брюксел в търсене на правата на държавата ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase