Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Не знам защо някои хора на ядене и пиене казват протест - на границата са едни дълги софри. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов.

Oще по темата

Коментарът на министъра бе във връзка с продължаващите фермерски блокади на българо-гръцката граница. Вчера в 22 часа движението беше пуснато за няколко часа, но днес в 5 часа гръцките фермери отново са блокирали граничен пункт "Кулата" за всички превозни средства.

От южната ни съседка към България движението на камиони е било разрешено от 23:00 часа до 01:30.  

Тази сутрин опашката от камиони от българска страна е 5 километра, докато вчера беше стигнала до 20 км.

Митов съобщи, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите.

"Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи", обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се чу с гръцкия премиер Ципрас и подчерта, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки.

По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

"Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел", заяви Митов. "Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция", предупреди министърът. 

"След като още в петък са били уведомени защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация", попита го Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

"Трябва да отстояваме нашето право коридор №4 да е коридор №4, а не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници", коментира Лалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Алекс

преди 8 години

До Анонимен***Българино,моли се да не се въведе еврото в Бг. Вече 6-та година на Гърция й налагат жестоки мерки на икономии, а положението става все по-зле. Еврото като че ли е обявено за "свещената крава",на което народите едва ли не му се покланят.Все повече народите обедняват и от "нийде взорът надежда не види".В България все едно е въведено еврото от както има валитен борд. Като гледам вече почти 20 години не сме се затрили.

32

Анонимен

преди 8 години

Дайте им съвет да блокират островите ,където идват емигранти.Ще си спасят и туризма,ще намалее потока и всички -доволни.Тук при нас обаче е евтино и затова се яде и пие = блокада

31

Ревизоро

преди 8 години

Елините си пропускат гръцки тирове,а нашите блеят !!! Какъв Брюксел,спрете техните тирове да не влизат и са увехнали...

fallback