Снимка: flickr

Старци по селата подкупват джипита със свине, овча вълна, краве мляко и домашно вино. Причината е, че стотици възрастни хора в малките села са оставени от десетилетия без медицинска помощ, пише "Телеграф".

На фона на Националната здравна карта, чиято цел е именно отчитането на изобилие и дефицити от специалисти, болни легла и др., нуждата от доктор принуждава баби и дядовци из цялата страна да събират дарения, с които да примамят някой дори и пенсиониран лекар в тяхното село.

В много от по-малките населени места джипита идват на посещения по график веднъж или два пъти в седмицата.

За болните пенсионери обаче това невинаги е достатъчно. Ето защо селски кметове се включват в "зестрата", като предоставят безплатно жилище за медика, който ще се съгласи да остане.

Някои от тези практики попадат в списъка на здравната каса за допълнително заплащане при неблагоприятни условия. Бонусите там варират между 500 и 900 лева над заплатата и са предназначени именно за лекарите, които работят в непривлекателни места.

Заедно с това обаче джипитата получават и пълно обслужване от благодарни пациентки - чистене, пране, гладене, готвене и т.м.

В някои населени места обаче признават, че не са виждали лекар повече от 25 години. Лекуват се по домашному, с ракия срещу високо кръвно и червено вино срещу ниско. Това е цярът при настинки, както и при стомашни, нервни и други заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase