Снимка: Булфото
fallback

Във връзка с валежите от сняг в София 77 снегопочистващи машини извършват дейности по разпръскване на смеси срещу заледяване на пътните платна.

Обработките са започнали от 4 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево, съобщи пресцентърът на Столична община.

Екипи на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София, Столичният инспекторат и екипи на звеното за аварийно-спасителни дейности са ангажирани с почистването на града.

В момента се работи в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Люлин, Връбница, Нови Искър, Банкя. Приоритетно се обработват улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, Южната дъга на Околовръстен път, както и основни улици в районите на София, опасни и стръмни участъци, мостове.

Градският транспорт се движи нормално по маршрутите си.

Напомняме на гражданите, че през днешния ден за София е обявен оранжев код със снежна покривка между 15 и 20 сантиметра при силен вятър. Призоваваме шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция.

При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.

Полярен студ се носи към България, затова в неделя виелици ще натрупат преспи в Дунавската равнина, които на места ще стигнат 3 метра. А в сряда, пак в Дунавската равнина, но и по високите западни полета като Трън, Перник и Самоков температурите ще паднат до минус 20.

Това съобщи за "Труд" синоптикът Симеон Матев.

Студът идва от Северния полюс, вече е завладял Скандинавието и се приближава към Балканите.

"Пред него обаче се носи топъл средиземноморски въздух, двете въздушни маси ще се срещнат над региона ни и това ще причини влошаването на времето", описа Матев.

В южните и източните райони на страната днес ще завали дъжд, като на места ще се изсипят до 50 л/кв. м, а в Северозападна България и Централната Дунавска равнина валежите ще преминават в сняг. В нощта срещу неделя той няма да се сипе единствено в крайните южни и източни райони, а на сутринта към лошото време ще се добави и силен вятър.

София попада във валежна сянка заради планините наоколо и затова бялата покривка ще е между 10 и 20 см, в близост до Витоша - 30 см.

В понеделник валежите ще спират, но студът остава. Затопляне се очаква в края на месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Рос

преди 4 години

Ами да , нали са с боси крачета

20

РОССИЯ

преди 8 години

ако снега не се топи два месеца.пътищата на софия ще са пълни с дупки как ще се оправи кметството ще прави кръпки асфалта ще пише че целята улица е асфалтирала парите в джоба ууууууууууууууууууууууууууууу крадци безпощатни ес гей

19

кем

преди 8 години

Колко сняг ша вали, ко вика Лилито, три метра преспи, а не мой толкова малко, най малко шест метра ша са, и ша са най високите в Европа може и по света, нашите преспи най корави и нашта министерка най не бивателна.

fallback