Снимка: Булфото
fallback

Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и така нататък. С този ход ще се решат два много важни проблема. Това каза пред "Дарик" регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите на министъра вече е променен законът за въвеждането на електронни винетки и тол система. Тя допълни, че промените обаче ще се случат най-късно до две години, като амбицията и е да се осъществи и по-рано.

Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. 

Oще по темата

С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър. 

Еднодневна винетка, каквато предлага омбудсманът Мая Манолова, няма да има, коментира Павлова.

"Омбудманът Мая Манолова не трябва да въвежда в заблуда хората", коментира Павлова по повод идеята на обществения защитник за въвеждането на евтина еднодневна винетка.

"Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол", напомни регионалният министър.

Павлова обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.

"Това, което тя каза, може би недоразбрала от системата, но ние ще й го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение", каза Павлова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

боц

преди 8 години

Ха-ха-ха!Тя и Лъжкинята Лилянка каза че , от 2016 ще има електронна винетка иииии цената й ще бъде 67 лв.А каква стана тя!!!???Тъй че НАРОДЕ, НЕ ВЯРВАЙ НА БОКО И НА ПОДЧИНЕНИТЕ МУ!!!ЛЪЖАТ И НИ КРАДАТ, КАТО ЗА СВЕТОВНО!!!

72

neo5

преди 8 години

След две години.. сигурно тогава самият SMS ще струва около 100-ина лева! :|

71

Mazol lei

преди 8 години

Ohooo kolko socialisticheski bezumni betonni fabriki i zavodi,polikliniki i zastavi, kazarmi i vishki chuchela sme rushnali i prejiveli, che edni vinetki li nema da farlim na bunisteto?! Ai siktir!:-)

fallback