Снимка: архив Булфото
fallback

Контролът за безопасност на храните не е ефективен. Той се осъществява в условията на недостиг на финанси и хора и риск от корупция. Контролът по границите не е според нормите, което създава възможност в България да влязат опасни храни.

Това са част от заключенията на Сметната палата, която приключи одит за ефективността на контрола върху храните.

Липсата на пари и хора възпрепятства текущата дейност и възможностите за последваща проверка за изпълнение на предписанията, става ясно от доклада.

Недостигът на средства в Българската агенция за безопасност на храните е причина за сравнително ниските заплати. Липсва и адекватно материално стимулиране. Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, поради което е високо нивото на текучество, става ясно още от одита. Всичко това създава корупционни рискове, е един от изводите на Сметната палата.

Одиторите дават пример - поради липса на административен капацитет проверки са осъществявани само от един инспектор, освен това липсва ротация на инспекторите.

Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.

Докладът констатира и че областните дирекции на БАБХ и граничните пунктове са изправени пред сериозното предизвикателство. Там няма изготвени критерии за оценка на риска, с което не са изпълнени нормативните изисквания.

“В един от проверените гранично-инспекционни пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове на територията на страната да бъдат допуснати опасни храни“, се казва още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

БАБХ

преди 8 години

До ИнспекторЗаплатите не са ниски, те са мизерни, вече отиват дори към минималната в общинските структури. Освен това, като държавен служител ти нямаш право на странична работа...т.е. със заплата от 550 лв. или мреш от глад и студ, или се оставяш да ти напълнят торбата. В по-добрия случай, може да си поработваш на черно, т.е. силите ще са ти насочени там, така че ефектът ще е същия...

15

Дърт Крейзър

преди 8 години

опасни храни !? има един разказ на Чудомир - минал нашия иззел разваленото месо , заляли го с газ на края на селото и вечерта отишъл кръчмаря и го сготвил за клиентелата , да ръбат и да споменават . и тоя от ХЕИ-то като решил да направи нещо по въпроса ,получил едно обаждане -"на мати маскара " го направили та както е сега така и преди 100 години

14

Инспектор

преди 8 години

Това че не достигат кадри и заплатите не са сравнително ниски , а са най -ниски.Новопостъпил млад специалист висше образовоние започва с мин.раб. заплата, като е учил 5 г. за този дето духа.Амортизирани коли, износени гуми , бензина не стига.И като добавим и идоти които се обаждат на горещия телефон че яйцата не му миришели на яйца или че кучето на съседа лае и трябва да отидем на 80 км.за проверка , работата е ясна.А що се отнася до денонощното дежурство , тове е безмислено.Целта е тормоз и н

fallback