Снимка: БТА

Общ преглед

С традиционното мъжко хоро в Калофер извадиха разпятието от водите на река Тунджа във връзка с християнския празник Богоявление.

Още по темата

Кръстът, който свещеникът хвърли във водата, след като отслужи тържествен водосвет, бе изваден от най-малкия участник на хорото – 9-годишния Тошко, съобщава БТА. На излизане от ледените води момчето си пожела да бъде здрав и годината да бъде по-успешна за него и за всички калоферци.

По традиция участниците в мъжкото хоро, около 150 души, навлязоха в реката облечени с народни носии и с народната песен "Залюбила е Василка". Тази година начело на групата бяха 9 гайди и три тъпана и с българския трибагреник.

Разцепление тази година не случи, но пък калоферци дълго време не влизаха във водата, докато не се отказаха всички "външни", дошли с намерението да участват в ритуала.

Кметът на Калофер Румен Стоянов поздрави с празника всички българи, като добави, че ще патентова ритуала, за да си остане калоферски. Относно спора кой може да участва в него Стоянов добави, че съгражданите му ревностно пазят празниците си, но според него трябва да бъдат отворени към всички християни на този ден.

Мъжкото хоро на Богоявление е на път да стане традиция и в Сливен и за втора година ще се играе. Ритуалът ще бъде във водите на река Новоселска, непосредствено след литургията в църквата "Света София".

Желание да нагази в ледените води е заявило и момиче.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар