Снимка: архив, Булфото

Интензивен трафик по пътищата се очаква в днешния последен работен ден за годината.

Според "Пътна полиция" натоварени ще са изходите на София, магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", и пътят София – Кулата.

Катаджиите напомнят шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, както и със зимни гуми.

Серия от рекордни нарушения на скоростта заснеха камерите на КАТ по коледните празници.

Близо 180 километра в час на влизане в София и шофиране с 260 км/ч на магистрала Тракия - това са само два от скоростните рекорди през последнте дни.

Статистиката на пътната полиция сочи, че именно през празничните дни пътищата у нас се превръщат в състезателни писти. За най-драстичните нарушения се отнемат книжки, а глобите надхвърлят 1000 лева.

Всички хванати нарушители ще си получат "честитките" от КАТ веднага след Нова година.

Само за седмица пътните полицаи са заловили и 290 почерпени шофьори, дръзнали да подкарат колите си, след като са си пийнали порядъчно за празниците.

144 от тях са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта, отчете пред Нова тв комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция".

Той посочи, че в последните 6 месеца броят на пияните е около 200, а на неправоспособните - около 300 на седмица.

"Сега колегите спират автомобила на неправоспособните от движение, но явно не е достатъчно. В проекта за закона, който е в Народното събрание се предлага автомобилите на теци нарушители да се снемат от регистрация", каза Рановски.

Служителите на МВР и днес ще помагат в трафика. Има план за действие и за 3-ти януари 2016-а, когато се очаква пътищата да са най-натоварени, защото столичани се прибират от родните си места.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase