Снимка: Булфото, архив

Част от бедомните в Бургас ще посрещнат Новата година в общинския приют с празнична вечеря. Кметът  Димитър Николов ще ги посети с подаръци.

"В приюта са настанени 15 души. Капацитетът му е зает наполовина, но очакваме още хора, пояси Мая Казанджиева,  директор "Социални дейности" към общината, пред БНР.

Предвидена е  празнична вечеря, както за бездомните, така и за всички потребители на социални услуги. Месо, плодове, мезета, чаша шампанско и домашна погача ще присъстват на празничната трапеза.

"Господин Николов не само ще спази традицията, но и отдавна се е подготвил да посети всичките ни потребители. Има лично закупен от него подарък, който е много голям и много хубав, но няма да го издавам, за да може да бъде изненада в утрешната вечер", обясни Казаджиева.

Хората в приюта репетират от три седмици програма, с която да посрещнат кмета, който миналата година им подари телевизор. Казанджиева посочи, че поне 8 души са  успели да се интегрират успешно с помощта на общината.

"Една част от хората успяха да започнат работа през годините, предимно в общинските предприятия. Имаме подадена приятелска ръка и от частни фирми", каза още Казанджиева.

Има случаи, в които бездомниците завързват приятелства, заедно напускат дома, наемат обща квартира, за да си делят разходите. На тях Общината е помогнала с еднократен финансов стимул.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase