Снимка: архив Булфото

За леките автомобили, които замърсяват по-малко околната среда, да се въведе отстъпка в цената на винетката. Това предвиждат промени в закона за движение по пътищата, внесени от депутати от РБ.

Мартин Димитров и Петър Славов предлагат екоотстъпки за винетките за колите да се въведат на принципа, който съществува за товарните автомобили. Сега камионите, които отговарят на изискванията за екологичност евро 4,5, EEV и по-високи, ползват отстъпка от цената на винетния стикер.

Според Димитров и Славов с преференцията ще се създадат допълнителни стимули за опазване на околната среда.

На пазара да се пуснат и винетни стикери, които важат за шест месеца, предлагат още двамата депутати. В момента винетките са годишна, месечна, седмична и дневна.

Мотивът за промяната е практиката много хора да ползват републиканската пътна мрежа само сезонно. А през есенно-зимния сезон обикновено да не излизат от населеното място, в което живеят.

Когато купят годишна винетка, те дефакто плащат половин година за услуга, която не ползват, смятат реформаторите. Те припомнят и че цената на четири и повече едномесечни винетки надхвърля тази на годишната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase