Снимка: Кадър Нова телевизия
fallback

Административен абсурд е на път да спре изграждането на високоскоростната жп линия София-Истанбул.

Нарушавайки всякакви законови изисквания, европейското трасе влезе в частен двор в Пловдив, на метър от къща.

За скандалния казус собствениците са алармирали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те са изпратили и жалба до Страсбург, в която обясняват как у нас европроект се изгражда върху частна собственост.    

Имотът на двете сестри Антоанета и Смиляна не е отчужден. Преди дни работниците с багера нахлуват в двора им без позволение и разкопават две шахти за оптичните кабели на железопътното трасе. Жените викат полиция.

Разказват пред Нова тв, че строителите ги заплашили с плащане на солена неустойка, ако опитат да спрат багера.

От Националната компания "Железопътна инфраструктура" отричат да са бутали оградата и да са влизали в частния двор. Според тях всички действия на работниците са били законни.

В спора се намеси и общината. Дворът на двете сестри е законен, но новата ограда - не, защото нямали разрешение да я издигнат, след като работниците бутнали старата. Това твърдят от местната администрация.

Хората, чиито къщи са до новото железопътно трасе, сигнализират и за друг проблем. Линиите се изграждат нависоко, така че при всеки дъжд наклонът изпраща водата директно в домовете им. Освен това трасето се строи на метър от къщите им. Части от тях вече са напукани от вибрациите на тежките машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

жепеец13

преди 8 години

До НезнайкоНарича се безнаставов път. В България също има немалко такива трасета и то отдавна. Сегашните рехабилитирани трасета с новия тип релси също са такива.

25

Емил

преди 8 години

Написаното изобщо не е вярно. Линията е по същата ос, откъдето минава от създаването си ... през 1976 година при удвояването. Изнесеното не отговаря на фактите, никакви нарушения не е имало. Има 2 проверки на РДНСК, защо не се споменават... Къде бяха тези госпожи 40 години да протестират, че линията минава покрай дома им на входната стрелка на гара Пловдив ... тива си е платена статия с цел извиване на ръце ...

24

Гай Баньо Ориджинал

преди 8 години

До vladyТя е оградена.Задължително когато влиза в населено място линията е оградена.Тия баби сигурно не са приели предложение за замяна на имота и сега създават проблеми а тъпите *** не представят случая обективно за да се внуши че по един сиянен и величествен европроект има типични балкански и български неуредици тоест каквото и да става всичко у нас е най-...от обратната страна.Въпрос на внушение.

fallback