Снимка: Архив Reuters
fallback

"Всички говорят за времето, но никой не прави нищо за него". Независимо дали Самюъл Клеменс, известен повече като Марк Твен, е изричал или не точно тези думи, желанието да се променя времето е било отколешна мечта на хората.

Още египетските жреци, средновековните магьосници и индианските шамани са имали заклинания и танци, свързани с това. А във времената на Марк Твен Средният запад е гъмжал от шарлатани, които се кълнат, че могат да предизвикват дъждове.

Днес шепа учени са се заели да развиват тази идея. Потопи, тайфуни, вулкани, снежни виелици – можем ли да управляваме природата? Каква зима ще ни донесе ураганният вятър?

Според синоптика в Института по метеорология и хидрология при БАН Марияна Попова ни очаква сравнително топла зима. това обаче не изключва възможността да има периоди с по-студено време, предупреждава експертката.

За тази седмица тя предвижда по-хладно и есенно време.

"До края на седмицата времето ще е по-есенно с много валежи. Температурите ще се понижат, но сняг няма да има", прогнозира Марияна Попова в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Според климатолога доц. Георги Рачев обаче зимата не е закъсняла, въпреки че циганското лято е продължило по-дълго от очакваното. Експертът е категоричен, че силният вятър през уикенда не е бил нещо необичайно.

"Този силен вятър не е нещо необичайно, такъв е климатът на България", допълни той.

Доц. Рачев каза, че такива силни ветрове няма да има, но времето ще е динамично - ще грее слънце през деня, но ще има и валежи. Mо думите му скоро ще има и снеговалежи.

"Сняг ще има, още в петък Витоша може да побелее", прогнозира той.

Според Георги Стефанов, който е експерт "Политики и климатични промени" в Световния фонд за дивата природа, България се намира в район, в който ще се усещат интензивно климатичните промени. По думите му все по-рядко ще има плавен преход между сезоните, времето ще бъде динамично.

Ако няма обаче адекватни мерки срещу тези климатични промени, българската икономика ще претърпи щети, смята експертът.

По света през годините са се наблюдавали валежи от най-странни неща като лешници, миди, медузи... дори монети. Във видеото на предаването "Днес" вижте най-странните явления, случвали се някога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback