Снимка: БТА

Въпреки силния вятър, столичани можаха да се порадват и на високи температури и дъга, предаде БТА. В същото време в "Пирогов" са приети двама души с наранявания заради силния вятър в столицата.

Трийсет и девет годишна жена е постъпила снощи, след като върху крака й паднал клон от топола. Кракът е счупен, предстои днес или утре операция, уточниха от болницата.

В лечебното заведение е бил приет и 47-годишен мъж, ударен от падащ предмет на строителен обект. Мъжът е имал рана, която е обработена, и е освободен за домашно лечение.

За днес е обявен оранжев код за силен вятър за 14 областни центрове на страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

До обяд са предприети действия по 125 сигнала за паднали клони и дървета по улични платна и тротоари в заради силния вятър в София, съобщиха от Столичната община.

Звеното за аварийно-спасителни дейности, екипи на пожарната и районните администрации продължават работа по сигналите. В дейностите участват и служители на "Зелена система" и Столичния инспекторат.

Екипите обезопасяват надвиснали ламарини, като на места, където това е затруднено, се поставят и предпазни ленти.

Осем екипа на фирми, ангажирани с поддръжката на уличното осветление, работят по отстраняването на възникнали повреди в уличната мрежа. Екипите работят в "Овча купел - стара част", в селищата Световрачене и Чепинци в район "Нови Искър". Общо 77 сигнала за прекъснати електропроводници са предадени за предприемане на действия от страна на ЧЕЗ.

Заради продължаващия вятър, от Столичната община съветват гражданите да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепените предмети; собствениците на строителни фирми да проверят състоянието на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им. Призовават се гражданите да са внимателни при придвижването им на открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase