Ремонтът на жп гарата в Бургас стартира през март тази година. Половин година по-късно гаровият комплекс е наполовина завършен. Плановете са лентата да бъде прерязана в края на март 2016. Но има вероятност това да се случи и по-рано.

В ремонта се инвестират 7 милиона и 200 хиляди лева по Оперативна програма "Транспорт". Сградата е построена през 1929 година и е обявена за паметник на културата. Това не позволява промени по фасадата и вътрешното пространство.

В рамките на проекта е реставрирана фасадата и възстановен първоначалният й външен цвят. Реставрация се прави и на покрива. Основен ремонт е направен и на часовниковата кула. В рамките на проекта ще се обнови приемната сграда. Там ще се извърши реставрация на дървената ламперия и билетните каси.

"Гара Бургас трябва да запази своя облик като паметник на културата. В конструктивно отношение ще се появи една нова търговска галерия – това ще бъде ново за гражданите. Ще има търговски обекти, които ще се отдават под наем, за да си подпомагаме издръжката на гарата в бъдеще. Ресторантът е изцяло реставриран. Надяваме се, че ще намерим наемател, който да го поеме и експлоатира. Отделно има всички необходими за една гара обекти – за продажба на вестници, закуски и други", обяви пред Bulgaria ON AIR инж. Ивайло Дженев, ръководител проекти в НКЖИ.

Гарата в Бургас ще има и нови перони. До тях ще се осигури достъп за хора с намалена подвижност. Предстои да бъдат монтирани нови информационни табла и озвучителна уредба. Едно от условията е след обновяването сградата, тя да бъде енергийноефективна, като 30% от енергията, която консумира, трябва да идва от възобновяеми източници.

От Националната компания железопътна инфраструктура си поставят за цел през новия програмен период да бъдат ремонтирани още гари в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase