Снимка: Reuters

Тази зима ще бъде по-топла с един градус в сравнение с нормалните температури за студените месеци.

Средните месечни температури за януари в Южна България ще бъдат положителни, твърди доц. Георги Рачев от СУ "Климент Охридски".

Прогнозите за Балканите на повечето световни метеорологични центрове са, че декември, януари и февруари ще бъдат с половин или с цял градус по-топли. Също така и зимата над Европа ще бъде малко по-топла от нормалното.

Доц. Рачев предвижда валежите тази зима да са по-малко от нормалното количество. Скоро време сняг у нас няма да натрупа, казва синоптикът.

"Възможно е над по-високите места да прехвърчи някоя и друга снежинка, но поне засега се очертава студентският празник да бъде без сняг", допълва Рачев пред "Телеграф".

Днес според синоптиците ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта все още ще духа до умерен западен вятър, но след обяд ще отслабне. Максималните температури ще са 19°-20°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите и открити части - северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 8°.

В петък времето ще е предимно слънчево. Сутринта в много райони ще е тихо, но само на отделни места в низините и котловините ще се има мъгла. Ще остане топло за средата на ноември с максимални температури между 19° и 24°.

През почивните дни с усилване на вятъра от северозапад ще нахлуе студен въздух. По-съществено ще е понижението на температурите в неделя, когато дневните няма да надвишат 11°-16°. Облачността ще се увеличи, но ще остане без валежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase