Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември.

Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция "Митници“, пише "Труд". Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.

Депутатите в бюджетната комисия приеха и още промени, които ще засегнат собствениците на казани за ракия.

Например за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това на практика означава, че по-малко ракиджии ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството.

В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.

За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция "Митници“, а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Препоръчител

преди 8 години

Препоръчвам на управляващите мозъци да обмислят и още един закон с подобен дух - да се забрани готвенето на ястия в домашни условия, защото също не е ясно кой какво слага в манджата, с какъв произход са суровините/продуктите и дали не са опасни за човешкото здраве! Има си ресторанти; нека да стане задължително ходенето на ресторант! ... то пък там няма да може да се пие алкохол, ако човек отиде с кола, или трвбва да иде пеш... абе с колата на лимонада в ресторанта (задължително със зимни гуми!)

49

Ангел

преди 8 години

Тези, които притежават лозета по 5-6 декара и нагоре, но не са ги отдали пода наем, 100 процента произвеждат и продават незаконен алкохол. А той може и да е със съмнително качество, защото се произвежда от лица, които не са регистрирани като фирми-производителки и нямат необходимите лицензи, което означава, че никой не ги контролира какво сипват вътре... А тикава нелегални "производители" с лопата да ги ринеш! Просто в тая държава никой не иска да плаща данъци, това е проблемът.

48

Ангел

преди 8 години

Всъщност, проблемът не е варенето на ракия за домашни нужди, а тези, които произвеждат по-големи количества ракия, за да ги продават после, но без да заплащат никакви данъци на държавата. По този начин хем се ощетява хазната, хем и фирмите - производителки на алкохол губят от това, че на практика не могат да реализират продукцията си. Според мен, трябва да се задължат собствениците на земеделски земи с овошни насаждения над 1-2 декара, да декларират пред местните земеделски служби, тяхното предн

fallback