Снимка: Булфото, ахрив

Разликата между кандидатите на балотажа в Пловдив се топи. Първоначалните данни сочеха, че Иван Тотев от ГЕРБ поема отново управлението на града под тепетата с подкрепата на 54,9 на сто от гласовете на избирателите, а 45,1% са подкрепили воеводата Славчо Атанасов – бивш кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г.

Час по-късно обаче паралелното преброяване намали разликата между двамата до 3%.

Социологът Боряна Димитрова коментира пред БНТ, че е възможно тази разлика да се стопи. Тя отбеляза, че избирателната активност в Пловдив е сравнително ниска и при ниска активност и неголяма разлика между двамата кандидати е възможно в течение на вечерта да се наблюдава обръщане, но е вероятно и да трябва да се изчака и окончателното преброяване на протоколите от ОИК и препотвърждаване от ЦИК.

По данни на предизборния щаб на Славчо Атанасов към 13 часа гласовете за двамата кандидати са били почти равни - 50:50, което е било доста изненадващо на фона на декларираната между двата тура подкрепа за Иван Тотев от Реформаторския блок, ЗНС, "Съюз за Пловдив" и "Кауза Пловдив".

Славчо Атанасов пък бе подкрепен негласно и неофициално само от БСП.

Балотажът в Пловдив започна изключително вяло и с рекордно ниска избирателна активност: 3,78% в 10 часа, 14,25% в 13 часа, 26,68% в 17 часа, за да стигне 34,09% в 19 часа.

Над 20 хиляди души се юрнаха към урните в последните 2 часа от балотажа, като най-голяма между 18 и 19 ч. бе активността в "Столипиново" в район "Източен" и Шекер махала в "Северен". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase