Снимка: архив, БулФото

567 са жертвите на катастрофи от началото на годината, пострадалите са 7444. Данните обяви комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на пресконференция за традиционната акция "Зима".

Акцията се провежда всяка година с цел подготовка на водачите и на автомобилите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия. Полицаите ще проверяват не само гумите, но и чистачките, и фаровете.

По думите на Рановски подготовката на автомобила за движение при зимни условия може да повлияе за намаляване на броя на произшествията, пострадалите и загиналите в тях. Комисарят напомни, че на пътя всеки трябва да е отговорен и толерантен към останалите участници в движението.

Ще бъде направена нова маркировка преди началото на зимния сезон, където е необходимо, съобщи Стойчо Константинов от "Пътна полиция" в СДВР. Той обяви, че от началото на годината има 29 загинали в София и около 600 ранени. 16 от жертвите са пешеходци.

Акция "Зима" ще се проведе през целия месец ноември, като в началото на месеца ще се акцентира върху велосипедисти и превозни средства с животинска тяга, съобщи „Фокус“.

Ще се проверява както изправността, така и светлоотразителните елементи по тях. 6 ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя.

190 са загиналите пешеходци на пътя през изминалата година, изключително голям брой за нашата малка държава, каза Рановски.

Акцията в периода 9-22 ноември е посветена именно на тях, а 15 ноември е обявен за Ден без жертви - пешеходци на пътя.

От 11 до 30 ноември ще е период за подготовката на автомобили при зимни условия. 30 хил. превозни средства са проверени и са наложени санкции на 3 000 водачи през изминалата година по време на акцията. 27 ноември е обявен за Ден без загинали водачи на автомобили на пътя.

Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по безопасност на пътя към МС, призова водачите да намалят скоростта.

По думите му в зимния период рязко нарастват ПТП-та с пешеходци. “Много хора разчитат на това, че някой друг ще научи детето му на правила на движението. Искаме да се обърнем към всички семейства, защото нещастието се връща във фамилията. Човек си отива поради невежество, няма случайни неща", заяви Кесяков.

Патрулите не са достатъчни за тази пътна мрежа, но сме предприели необходимото, за да се вземат мерките за безопасност през зимния сезон, заяви старши инспектор Любомир Рангелов от областната дирекция на МВР.

"Наблюдавам едни процеси в движението - хора възпитани, с хубави автомобили, се държат неадекватно на пътя", коментира Рангелов. Той допълни, че в условия на икономическа криза трудно се заделят пари, но призовава да не се пестят средства за гуми, за да не доведе това до човешки загуби, които са несъизмерими финансово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase