Снимка: Dnes.bg

"Реших, че няма да спя до сутринта и малко след 2 часа през нощта мечката си дойде нормално, започна да яде и я гръмнах, един изстрел реши положението", разказа пред Dnes.bg ловецът Иван Драгнев, който уби 250-килограмовата мечка, която тормози от месеци девинските села Беден и Брезе.

Още по темата

Мечокът извърши няколко нападения над хора и животни от планинските селца. Това активизира местната ловна дружинка, която устрои капан на мечката.

Ловците заложили стръв и изчакали тя отново да слезе до селото. Този път били подготвени с пушки.

Убитата мечка стръвница е отстреляна с разрешение на земеделското министерство, което е преценило, че тя е опасна за хората от региона, след като нападна мъж от село Беден. Мечокът е на възраст около 20 години, за което говори липсата на предни зъби.

Ловецът, убил мечката: Успях с един куршум!

"Считам, че отстрелът е много правилен – мечката е престаряла и не участва в размножителния процес, а нанася само щети", заяви пред Dnes.bg директорът на ловното стопанство в Девин Стоян Сарийски.

Местните твърдят, че сега ще спят по-спокойно.

"Тя взе да яде овцете и нас щеше да вземе да яде, дано не се появи друга сега", споделя един от жителите на с. Беден – Иван Поленов.

Мечката е застреляна на метри от къща в селото, която нападала неведнъж и убивала домашни животни.

"В района има и други мечки, но не можем да кажем дали те са проблемни все още, защото няма данни за тях", твърди Валентин Терзиев от групата за бързо реагиране към РИОСВ-Смолян.

Ловците са категорични, че убийството на тази мечка няма да реши проблема. Според тях старите екземпляри трябва да се отстрелват превантивно, а не да чакат да се превърнат в мечки стръвници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase