Снимка: архив, Булфото

При съвместна операция на НАП и МВР в Пловдив са проверени 2 272 автомобила, съобщиха от регионалната дирекция на приходната агенция.

Под контрола на двете ведомства само за два дни попаднаха 71 автосалона в една от най-големите за Южна България борси за превозни средства - тази край село Труд.

Освен данъчни инспектори в операцията са участвали служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство, които осигуриха ненапускане на превозните средства от обектите.

Целта операцията бе установяване на произхода на автомобилите, произхода на средствата за тяхното закупуване, цените и отчитането на приходите, както и да се провери има ли данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

При проверките три автосалона не бяха отворили за клиенти, което наложи тяхното запечатване от страна на НАП до появата на собствениците им. Същите бяха проверени впоследствие.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е тази на фиктивно сключване на договор между купувач физическо лице и собственика на автомобила, който е в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга масова практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, които не отговарят на реалните пазарни цени.

Съвместните проверки на двете ведомства продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase