Снимка: архив Bulphoto
fallback

Само САЩ има нужната военна сила да решат кризата в Сирия, настоящият президент Барак Обама обаче няма да позволи в Сирия да влезе американска сухопътна военна сила, коментира пред bTV Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Според него досега САЩ не са се борили ефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях. Според него реакция на обединена Европа е невъзможна, защото в Европа няма нужните за това военни сили. "Единствените, които могат да направят това са САЩ и Великобритания", смята Алексиев.

По думите му въздушните удари на Русия в Сирия също няма да постигнат желания ефект. Той посочи, че Путин има разположени 30 самолета в Сирия, а Асад - 290, така че едва ли решителните удари ще са от страна на Русия.

Алексиев изрази притеснение и от водената от Путин политика на сближаване с шиитите в Близкия Изток. По думите му повечето от мюсюлманите в самата Русия са сунити и е възможно сближаването с шиитите да е проблем за тях.

Алексиев смята, че за България няма опасност от военна гледна точка и посочи, че бежанската вълна е по-голям проблем. "В момента тази вълна не се насочва към нас, но това зависи от Турция", коментира експертът. 

Той се обяви за приемането в България само на хора, доказано преследвани по религиозни причини, например на сирийски християни, но не и на маси от хора от Близкия Изток, тъй като сме малка и бедна държава.

"В Турция дефакто се води гражданска война между правителството на Ердоган и кюрдите, този конфликт лесно може да премине на етническа основа и е много опасен за всички в региона", предупреди още Алексиев, по повод ситуиацията в южната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Пушко Кремъклийков

преди 8 години

И да има военна опасност ,с каква военна сила ще се противопоставим бе г-да журналисти ? С 20-25 хиляди необучени войници,с 15 -20 изтребителя които реват за ремонт ,с 50-100 танка които ще се повредят на 1-я км. след като излезнат от парковете или със 100-200 оръдия които не са гърмяли от години понеже няма лимиит за снаряди и са ръждясали .Ако сложим в сметката и могъщия ни флот от 5 кораба и става малееееей .Е.....те мамата на армията г-да политици ПОЗОР,ПОЗОР НЯМАТЕ ЛИ СЪВЕСТ

9

Анонимен

преди 8 години

Хаха. Европа нямала военни сили да се справи с няколко хиляди терористи. Само Германия има достатъчно военна мощ да ги смаже за 2 седмици, та какво остава за обединена Европа? Само че нямат полза войната да спира и да им секва притока от евтина работна ръка и нелегален износ на оръжие.

8

Анонимен

преди 8 години

Това същество Алекс Алексиев как ли се е добрало до такова място - като демонстрира блокаж в мисленето ли??? Дали всичките ни институции са така слепи?

fallback