Снимка: архив Булфото
fallback

Морето ни е по-чисто. Повече от 300 млн. лева са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения в страната, обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV.

"Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни значими обекта по българското Черноморие", припомни тя.

"Само преди дни беше открита пречиствателна станция в Созопол. Там никога не е имало такава и това беше мечта на хората", коментира министърът.

"Няма как морето да не бъде чисто, при положение, че толкова приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Проблемът по Черноморието беше т. нар. строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените места, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура", уточни Василева.

Oще по темата

Екоминистърката посочи, че целта на министерството, включително и с подкрепата на ОП "Околна среда", е да насочва усилията за изграждане на пречиствателни и ВиК мрежи там, където няма такива и да се рехабилитират съществуващите, така че да се приведат в съответствие.

Във връзка със сигнали от граждани за замърсена вода по български курорти Ивелина Василева коментира: "В Черноморец с проекта, който беше реализиран и открихме миналия петък, изцяло е обхванато населеното място. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат 2 км навътре в морето”.

"Що се отнася до Лозенец – случаят беше предизвикан от заустване на непречистени отпадъчни води. Това, което е необходимо е да се продължава с по-малките населени места. В Лозенец има пречиствателно съоръжение, т.е. не би трябвало да се допускат такива случаи", заяви министърът.

Във връзка с изпускането на вредни вещества в района на Русе миналата седмица, Василева съобщи, че има наложени санкции на едно от предприятията, както и еднократна глоба от 35 000 лв. през юни месец.

Със заповед на Регионалната инспекция днес ще бъде наложена принудителна административна мярка за спиране на част от производството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

до 20

преди 8 години

Ами като не са те учили да акаш където трябва, така ще е. В Слънчев Бряг отдавна я изградиха пречиствателната станция, ако нещо е плувало до теб, то си е твое. Така че по-добре за всички ни е ако не ходиш на нашето море. Благодарим ти предварително.

16

Ред арми

преди 8 години

По чисто от канализацията на София може би... и това не е сигурно

15

лол

преди 8 години

Защо ми изтрихте коментара че плуваха фекалии покрай мен в Слънчев бряг??? Защо? Защото използвах думата "***" ли? Добре - плуваха фекалии покрай мен, почивна база на МС. Факт! Не ми оставяйте някакви *** изказвания, неизтрити, а когато се споделят факти, да ги триете..

fallback