Снимка: Dnes.bg

Ситуацията в Пловдивско се нормализира след наводненията тази нощ. Близо 350 сигнала постъпиха в пожарната в Пловдив за по-малко от 6 часа. 10 екипа са работили цяла нощ, за да изпомпват подлези, мазета и наводнени постройки.

Приземните етажи на частна болница и на поликлиниката на МВР са под вода.

Наводнени са стотици търговски обекти и приземни етажи на сгради. Подлезите са под метър вода. В аптека започнаха отводняването със собствени сили още в полунощ.

"Когато е запушена шахтата се наводнява, всичко е заради затлачените шахти", разказа пред Dnes.bg аптекарка от Пловдив, която беше принудена сама да отводнява помощение на бул. „Христо Ботев”.

Избите на голяма част от кооперациите също на наводнени и хората изгребваха с кофи водата, за да спасят зимнината си.

"По-лошото е, че никой не помага да се източи тази вода, никой не взема мерки.", разказа потърпевш, който живее в жилищна сграда на същия булевард.
 
Над 50 автомобила и два автобуса с пътници бяха блокирани при обилния дъжд. Почти всички главни булеварди бяха под вода, което блокира връзките между отделните квартали и така хората се озоваха във воден капан. Наложи се баща да изнася детето си от автомобил гол до кръста, за да го спаси от водния ад.

„Пробвахме всяка една улица, но всички са блокирани”, разказа шофьорка, попаднала в капана на стихията.
 
Мълнии паднаха върху 4 къщи в района и изпепелиха покривите им. Заради опасност от късо съединение, 12 деца от Център за настаняване от семеен тип в Пловдив бяха евакуирани. В закъсалите автомобили също имаше блокирани хора.

„Доколкото зная частна фирма е отговорна за чистенето на всички шахти, а както виждате не са почистени и после ние ще плащаме щетите, възмути се млад пловдивчанин, който с помощта на приятели избутваше закъсала в наводнената улица кола.

Около полунощ заради големия брой обаждания телефон 112 спря да приема спешните повиквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase