Снимка: Булфото, архив
fallback

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен няма пари за ток и вода, а учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти.

Oще по темата

Обсерваторията дължи 264 хиляди лева за ток и вода, която означава, че може и да затвори врати, ако не си платят сметките.

Падат камъни от фасадата на обсерваторията, може да паднат и цели козирки, призна Никола Петров, директор на обсерваторията.

Първият инструктаж пък към астрономите, които посещават обсерваторията, е да внимават с контактите, с плочите, с падащи предмети къде от покрива, къде от сградата като цяло.

"Покривът тече, но сами не можем да го поправим, не се лепи с лепило, трябват средства и за покрива. Аз посрещам и изпращам гостите и се чудя как да ги опазя, а те са дошли да правят наука тук. Освен това интересът се повишава и идват много любители астрономи", каза Петров пред Нова телевизия.

Националната обсерватория за четвърти път е пред фалит. Досега все оцеляваше някак си, но директорът й призна, че вече му омръзва този проблем. 

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

"Ако не съхраним това нещо, ние изоставаме от света, това е нашата национална обсерватория в крайна сметка", обобщи Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Валентин

преди 8 години

Не заслужават и стотинка държавни пари!Само веднъж съм се опитвал да отида там...и не успях!Трябва да бъдат приучавани сами да си изкарват парите, а не да чакат на готово.

25

Галилей

преди 8 години

Като затворят обсерваторията '***' със скороста на светлината за отрицателно време ще я обезкостят. Само като чуят че телескопа е 200 тона а кулата е от специален ЖЕЛЯЗОбетон табуните ще плъзнат и ще настане едно БРАНЕ БРАНЕ БРАНЕ

24

Сп???нс

преди 8 години

свети Боко Асфалтажията ще им асфалтира покривите и няма да капят и един камион ще им сипят в двора да имат за зимата - кеф ти на фурна , кеф ти с картофи

fallback