Снимка: Музикаутор

Окръжният съд в Пловдив осъди пловдивска фирма за незаконното използване на песента "Ало, ало, Слънчице" в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа.

Със своето решение и на основание Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) съдът постанови изземване и унищожаване на всички музикални играчки "забавно пиано", възпроизвеждащи песента, хвалят се от Музикаутор.

През 2013 г. композиторът Доно Цветков установи, че играчките съдържат песента му и се продават свободно, без да е потърсено разрешението на автора. Тогава той заведе дело срещу фирмата, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай. При разрешаване на казуса композиторът получи подкрепа от дружеството за колективно управление на авторски права Музикаутор.

С решението си Окръжният съд в Пловдив осъди фирмата да заплати 2000 лв. на Доно Цветков за нанесените му имуществени и неимуществени вреди, тъй като името на автора не е било обозначено по съответния начин, произведението не е било запазено в неговата цялост, и той не е получил възнаграждение, съгласно ЗАПСП, за използването на песента.

В решението се посочва също, че съдът забранява на пловдивската фирма да внася, предлага и продава музикалните играчки, съдържащи песента "Ало, ало, Слънчице".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase