Снимка: архив Булфото
fallback

Родната трапеза може да остане без най-вкусния салатен сорт домати "Идеал" и без "Куртовската капия", с която се прави прочутата лютеница, алармира БНТ.

Под заплаха е и киселото зеле, тъй като сортът "кьосе" и още над 200 местни зеленчуци и плодове попаднаха в "червения" списък на застрашените от изчезване.

През последните 10 години производители и търговци масово се поддадоха на инвазията на чуждите сортове. Като причина изтъкват, че те се по-издържливи, съхраняват се по-лесно и по-дълго, а добивът на декар е в пъти по-голям. Всички тези предимства обаче са за сметка на вкусовите качества, с които българинът не е свикнал. 

Днес по българския чернозем растат сръбски и турски сортове домати, краставиците пък са холандски сорт.

Големият внос на семена наложи изготвянето на дълъг списък с родни сортове, които са застрашени от изчезване, но са важни за селското стопанство.

Идеята е през следващия програмен период отглеждането им да бъде стимулирано, като се субсидира с евросредства. 

Дотогава българите с носталгия ще си спомнят за времената, когато доматите не бяха съперник на зелето по съдържание на целулоза.

Просто нямаме добра селекция, отбелязва производителят Илия Станев, който не крие, че неговите картофи са холандски сорт. Причината – 5 пъти по-голям добив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ИСТИНАТА

преди 8 години

До будалоХАХАХАХАХАХХАХХАХАААА...........

16

Анонимен

преди 8 години

До не е български А къде му е чвора като е холандски ?! В Холандия не съм виждал такива домати.

15

будало

преди 8 години

Вземате стари пвц бутилки /червени ,зелени и бели/ нарязвате ги поръсвате сол на вкус , малко олио и имате една прекрасна ШОПСКА САЛАТА - НАЗДРАВЕ !

fallback