Снимка: Булфото, архив

Във селищно образование "Акчелар" във Варна повечето постройки са вили или нискоетажни къщи. Строежът на 9-етажен блок обаче предизвика недоумение и страх сред съседите, които се оплакаха, че по къщите има пукнатини, откакто е стартирало строителството на високата сграда.

"Ограничението за височина тук беше 7 метра  и така си и остана. Миналата година разбрахме, че ще се строи 9 - етажна сграда. Откакто започна да се строи, оградата на къщата се свлича, в банята паднаха плочки", каза по bTV Диана Петрова.

Хората се оплакват, че в дворовете им вече има пукнатини, защото мястото  е свлачище. Още от миналата година те пишат жалби до различни институции и от регионалния строителен контрол са започнали проверка по случая. 

Според съседите блокът няма да има нужното отстояние от къщите им.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев коментира, че територията е устойчива за такъв вид застояване и това е доказано от геоложко проучване.

Според геолозите пък няма нужда от допълнително укрепване, защото мястото не е свлачище. Въпреки уверенията на общината, за хората е въпрос на време свлачището да се активизира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase