Снимка: БТА

Общ преглед
Около 100 души изкачиха днес 894-те стъпала към Паметника на свободата под проливния дъжд и силния вятър, при температура на въздуха 16 градуса, за да участват в националните тържества, свързани с отбелязването на 138-годишнината от августовските боеве при Орлово гнездо, съобщи БТА.
Още по темата

Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Паметта на загиналите във войната български опълченци, руски, белоруски, румънски, украински и фински воини беше почетена със заупокойна панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Програмата по отбелязване на годишнината от Шипченската епопея продължи на източния склон на връх Шипка със спектатъл възстановка на епичните августовски боеве, пресъздадени от над 200 членове на националното дружество "Традиция".

Довечера на централния площад "Възраждане" ще има концерт на Ансамбъла на въоръжените сили, след което в 20,45 часа започва тържествена вечерна проверка.

Държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар