Снимка: архив, Булфото

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, пише вестник "Труд".

Германският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. Експертът се е срещнал с областния управител на Стара Загора Георги Ранов и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, за да обсъдят заедно идеите за неподдържания монумент.

По думите на проф. Хаспел сградата трябва да бъде възстановена и превърната в паметник на социалистическото изкуство. За реновация на съоръжението ще са нужни около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е "спящ великан", който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. "Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели", каза немският професор. Той смята още, че монументътможе да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

"В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа", смята Хаспел. Според професора средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да разгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на "спящия гигант".

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението, припомня всекидневникът.

"Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат", уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase