Снимка: Булфото, архив

БНР и сега притежава лиценз за излъчване в района на Кърджали, Смолян и Хасково има и програма на турски, а целта за искането на нов лиценз от СЕМ е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона.

Това обясни директорът на Националното радио Радослав Янкулов по bTV. СЕМ вчера отложи издаването на лиценз на БНР, защото не беше в пълния си състав. Заседанието на регулатора беше съпроводено от протест на ВМРО пред сградата на съвета.

Още по темата

"И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и сега и няма да има нищо ново, сменят се честотите на вълните", потвърди и председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Според него с лицензите, които има в момента, БНР може да излъчва в Кърджали, но въпросът е да се създаде концепция за регионалната програма, която ще се фокусира върху проблематиката на района.

"Програмата е насочена към българските турци и това е тяхно право", отсече той. Идеята е програмата отначало да бъде тричасова, и да се излъчва в Кърджали, Хасково и Смолян, а според националистите това е предпоставка за сепаратизъм.

И тази сутрин евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки защити тезата, че подобно радио ще отвори врата за сепаратистки прояви, като допълни, че е безумие с български пари, на българска територия, да се създава турско радио.

"Българското радио не се чува на 100 км от границата, а кючеци, гюбеци и какви ли не маанета", каза още той.

"Разделяте хората", обвини Джамбазки, а Янкулов му отговори: "Обединение правим, обединение", като посочи, че от 24 часа програма 18 ще са за "Хоризонт", 3 часа ще са с местна програма с теми от Кърджали и региона и 3 часа ще са програма на турската редакция на радиото с концерти, разговори със слушатели и дискусии, свързани с техни писма.

По думите разпръскването ще е за област Кърджали, а вълните ще достигат до някои села в Смолян и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase