Снимка: архив, БулФото

Въпреки наближаващите местни избори на повърхността политическата ситуация у нас изглежда спокойна, коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНР.

Още по темата
По думите й въпреки липсата на значими движения и политически заявки по места за размествания, има натрупани достатъчно напрежения в отделни населени места. Като пример социологът посочи Варна и последната сесия на Общинския съвет.

"Управляващата коалиция изглежда стабилна, към момента никой няма интерес да я разваля", каза още тя.

Второто направление, в което по думите й се вижда "поток на мъртво вълнение“, е започнатият, но незавършен ход на реформите - съдебната, здравната и пенсионната.

"Струва ми се, че тук има все още много електрически заряд във въздуха и можем да сме свидетели, включително и на неочаквани обрати, които да предопределят хода на политическия процес в една или друга посока", заяви тя.

Според Боряна Димитрова най-голяма полза от висока активност на референдума ще имат българите зад граница.

Полза би имало и българското общество, защото би приобщило по един по-значителен начин тези хора, за които това ще е и морален стимул един ден да помислят за връщане в България, коментира социологът.

Според нея изненада на местните избори би могла да дойде от страна на местни бизнес сдружения. Тепърва се очаква и формирането на едни или други мнозинства за местния вот. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase