Снимка: Булфото

Да не се консумира сурово месо и непреварено мляко. За това апелираха от браншовата организация на овцевъдите, съобщи "Фокус".

Причината е поредното животно, умряло от антракс в село Бозвелийско, община Провадия. Председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров призова при клане на животни, фермерите да имат телени ръкавици, които предпазват от нараняване.

Още по темата

Овенът вече е заровен на подходящо за целта място. Взети са проби, които са изпратени за изследване.

Чилингиров  добави, че именно при клането на животно съществува най-голям риск от заразяване с антракс. „Искам да уверя фермерите и да кажа на хората, които консумират тези продукти – нека да ги взимат директно от фермата, защото те са екологично чисти. Нека да не взимат тези, които са в магазините, тъй като те са обработени по какъв ли не начин, за да изглеждат добре. Българинът става все по-болен от вносни храни, които са с неясен произход”, посочи Бисер Чилингиров.

По думите му, няма нищо по-добро от това, човек да види как пред него се коли агне, как се дои овцата, как се прецежда млякото. Чилингиров обясни, че хората трябва да бъдат спокойни. „Апелът ни към фермерите е да предвижват животните с пътен лист и сертификат.

Ветеринарите съветват новите животни да бъдат изолирани в отделно помещение, да се хранят отделно, за да може в рамките на един месец на наблюдение на животното, да се види дали то ще прояви някакви симптоми на болестта”, каза още Чилингиров. По думите му, не е толкова страшно това, че има такива болести, колкото незнанието за тях

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase