Снимка: архив Булфото
fallback

Само за два дни при спецоперация на пътя са хванати 158 шофьори, подкарали автомобил след употреба на алкохол, съобщават от МВР.

Акцията се е провела от 31 юли до 2 август на територията на цялата страна с цел контрол на два от най-тежките фактори за тежки пътни инциденти с жертви и ранени – алкохол и правоспособност.

За двата дни на операцията са проверени 6325 моторни превозни средства. 106 от водачите са били с от 0,5 до 1,2 промила алкохол, а 52-ма – над 1,2 промила.

Най-много почерпени водачи са хванати във Врачанско – 12. Следват Благоевград с 11, с по 9 са във Варна, Плевен и Шумен.

При проверките са установени и 111 случая, в които водачите са били неправоспособни. Най-голям е техният брой на територията на Сливен – 14, следва София с 13, Перник и Бургас с по 10 души.

От полицията припомнят, че според Закона за движение по пътищата санкциите при установени от 0,5 до 1,2 промила санкцията е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление на МПС от 6 месеца до 1 година.

При над 1,2 промила Законът предвижда образуване на досъдебно производство, а наказанието е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От МВР обещават, че тези акции ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Доктора

преди 8 години

За два дни КАТ сгащи 158 почерпени зад волана "Това трябва ли да означава, че между нас вече се разхождат до живот 158 пешеходеца в повече ?Според мен би трябвало да е така !Да се внушава,че пиенето В СЪЧЕТАНИЕ С карането на автомобил е УГЛАВНО ПРТЕСТЪПЛЕНИЕ !И ДА СЕ НАКАЗВА С ОТНЕМАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВОТО ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ - ДО ЖИВОТ И БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ !Kрай на коментара !:((((:((((

11

Анонимен

преди 8 години

АМ СЯ КВО ПРАИМ? ЕДВАЛИ НЯКОЙ ЩЕ СЕДНЕ ДА УПРАВЛЯВА АВТОМОБИЛ ИЗПИЛ 300 ИЛИ 500 ГРАМА ВОДКА! ТОЙ ЕДВА ЩЕ СТАНЕ ОТ МАСАТА КАМО ЛИ ДА ЗАПАЛИ КОЛАТА. ТЕЗИ ШМЕНТИ КАПЕЛИ НЕ НАС ОВЦЕТЕ. Е АКО КАТАЖИЧЕТАТА КАРАТ НА ПОЛОВИН ЛИТЪР ВОДКА ТОВА Е ДРУГ ВЪПРОС. С ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ИНФОРМАЦИЯ СИ ОТВАРЯТ ПЪТЯ ДА ВИ СПИРАТ КЪДЕТО И КАКТО ПОЖЕЛАЯТ И ДА ВИ ПИТАТ. А СЯ КВО ПРАИМЕ??? ДОСТА ИЗГЛАДНЯХА ГОРКИЧКИТЕ ОТ КАТО ИМ СПРЯХА ХРАНИЛКАТА. НА ДРУГАРКАТА БЪЧВАРОВА ТРЯБВА ДА И ПРАВЯТ ШПАКЛИ ОТ КРАКАТА ДО ГЛАВАТА.

10

Анонимен

преди 8 години

До Анонименеми как какво да правят... да си ходят и да правят още по ***, бедни и нафиркани деца:)

fallback