Снимка: архив Булфото

Само за два дни при спецоперация на пътя са хванати 158 шофьори, подкарали автомобил след употреба на алкохол, съобщават от МВР.

Акцията се е провела от 31 юли до 2 август на територията на цялата страна с цел контрол на два от най-тежките фактори за тежки пътни инциденти с жертви и ранени – алкохол и правоспособност.

За двата дни на операцията са проверени 6325 моторни превозни средства. 106 от водачите са били с от 0,5 до 1,2 промила алкохол, а 52-ма – над 1,2 промила.

Най-много почерпени водачи са хванати във Врачанско – 12. Следват Благоевград с 11, с по 9 са във Варна, Плевен и Шумен.

При проверките са установени и 111 случая, в които водачите са били неправоспособни. Най-голям е техният брой на територията на Сливен – 14, следва София с 13, Перник и Бургас с по 10 души.

От полицията припомнят, че според Закона за движение по пътищата санкциите при установени от 0,5 до 1,2 промила санкцията е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление на МПС от 6 месеца до 1 година.

При над 1,2 промила Законът предвижда образуване на досъдебно производство, а наказанието е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От МВР обещават, че тези акции ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase