Снимка: Булфото, архив
fallback

Смолян отбеляза с прояви в с. Славейно 112-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщи пресцентърът на община Смолян за БТА. Панихида в памет на загиналите е отслужил архимандрит Висарион в храма "Св. пророк Илия" в селото.

"Илинденско-Преображенското въстание се нареди сред най-високите върхове на движението за национално освобождение и обединение на българите. В него са видими идеалите от епохата на Българското национално възраждане, светлите завети на Ботев и Левски, отгласът на Априлската епопея", е заявил в словото си кметът Николай Мелемов.

"В днешния тържествен ден, когато се прекланяме пред делото на родопските комити, даваме ясен знак, че не сме забравили саможертвата им. Илинденско-Преображенското въстание се вгради завинаги в нашия летопис, стана неразделна част от нашата история и националната ни идентичност", е посочил Мелемов.

Честванията на годишнината от въстанието продължават на 2 август с поднасяне на венци в местността "Хайдушки поляни" на гробовете на Пейо и Кольо Шишманови и на Паметника на преображенци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ПАЗАРДЖИК

преди 8 години

ИСТОРИЯТА НЕ СЕ ИЗУЧАВА ЗАРАДИ И ПРОМЕНИТЕ ПО НАТИКА НА САЩ И ЕС БГ.АЗ ГОВОРЯ НА СИНА СИ ЧЕ РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО И ФАШИСКА ГЕРМАНИЯ.ОТ СТАРИТЕ КНИГИ СИНАТ МИ НАУЧИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДНЕШНАТА ИСТОРИЯ КОЯТО Е НАПЕЧАТАНА

3

vladi

преди 8 години

ama che ste gramotni

2

Анонимен

преди 8 години

Интересно колко от днешното чалга поколение знае нещо за това възстание?!?!?!?

fallback