Снимка: bTV
fallback

Температура на въздуха – 41 градуса, лекарите ни предупреждават да пием вода, но това е невъзможно в Симеоновград.

Хората там предупреждават, че излизат на бунт. Защото вече втора седмица, когато развият кранчето, потича кал, а не чиста вода. От години там е забранено да се пие вода от чешмата, заради високото съдържание на манган, но сега тя вече е напълно негодна за ползване.

Хората пълнят бутилки с изворна вода или дори ходят до други села, за да се снабдят с живителната течност. Така живее дори кметът, чиито баща всеки ден пътува до съседните села и снабдява себе си и сина си с вода.

Водата в региона обаче струва близо 3 лвл за кубик, затова кметът настоява от водното дружество да компенсират абонатите, като опрости част от сметките им.

От ВиК-Хасково обаче твърдят, че всяка стока се определя от себестойността си, а качеството на водата... не се отразява на цената ѝ. Така коментира пред bTV главният инженер на ВиК дружеството Никола Каракехайов.

До това от чешмата да тече кал се е стигнало, след като водното дружество почистило част от кладенците, които захранват града, за да намалят мангана. Когато обаче ги пускнали, от тръбите потекло наслоената мръсотия.

От Регионалната здравна инспекция обещават, че този експеримент ще струва на дружеството десетки хиляди лева, но жителите на Симеоновград се заканват да преминат към гражданско неподчинение, ако продължат да си наливат от коктейла "вода с кал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 3Ами приятелю, проверете си тръбопроводите, там от където я пиеш тази вода с вкус на метал. Ела в Банишора, да видиш какво се казва вода.

3

Анонимен

преди 8 години

ами аз живея в софия и като врътна кранчето водата е бистра но има добре изразен вкус на метал и тиня.затва пия минерална.

2

...

преди 8 години

Значи цената на водата в Хасковска облат се определя от това колко е водата в град Хасково! Понеже обаче хасковлии вземат вода от язовир Тракиец които е много далеш от Хасково, то те плащат скъпо, но градове като Любимнец, Харманли, Симеонов град, Свилен град и други вземат вода от река Марица, която им е под прозорците! Защо тогава травба и едните и другите да плащат едно и също, не е много ясно! Но щом пазарната икономика така казва ние сме неини роби и щем не щем ....

fallback