Снимка: bTV

Работещите в "Топлофикация Русе" провеждат днес шествие и митинг срещу задължителната месечна вноска във фонд "Сигурност", създаден да компенсира загубите на НЕК, пише bTV.

Според тях сумите са непосилни за топлофикационното дружество и го обричат на фалит. Работниците настояват за отмяна на текстовете в законопроекта.

С промени в Закона за енергетиката ще бъде създаден фонд "Сигурност на електроенергийната система", който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на обществения доставчик НЕК. Той ще се пълни чрез вноски от 5 % от месечните приходи от продадена електрическа енергия.

И енергетиците от "Топлофикация-Плевен" днес протестираха един час в центъра на града.

Решението на синдикалната организация на КНСБ е протестите да бъдат тридневни, мълчаливи и мирни. Работниците издигнаха лозунги "Не на 5-процентовия рекет!", "Плевен има нужда от нас", "Днес 5-процентов данък - утре студ!".

Към работническия протест за пореден ден бе ръководството на предприятието с изпълнителния директор инж. Иван Гетов, пише БТА. Според него при такъва такса фирмата ще се декапитализира.

От КНСБ предупредиха, че ако не бъдат чути от централните власти ще продължат и разширят протестните си действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase