Снимка: Булфото, архив

До октомври ще бъдат закрити 41 общински депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство. Това ще стане с въвеждането в експлоатация на новоизградени депа в регионите Велико Търново, Левски, Панагюрище, Луковит, Перник, Плевен, Варна, Стара Загора и Костенец, съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

С постигането на тази цел, управлението на страната ще докаже пред ЕК и Съдът на ЕС способността си да изпълни поетите ангажименти в хода на наказателната процедура до сега и ще предотврати евентуални по-нататъшни негативни последици за България, отбелязват от МОСВ.

От ековедомството информират, че Съдът на Европейския съюз (СЕС) е постановил решението си по делото срещу България за неизпълнение на Директивата относно депонирането на отпадъци.

До 16 юли 2009 г. страната ни трябваше да прекрати експлоатацията на старите общински депа, неотговарящи на изискванията на европейското законодателство.

Процесът по прекратяване на експлоатацията им е в пряка зависимост с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците, които се финансират основно от оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

Забавянето в изграждането на новите депа се дължи на временното спиране на плащанията по ОПОС, на несъгласие от местното население, на дълги съдебни процедури по обжалване на съоръженията, както и на забавяне на общините при подготовка и изпълнение на проектите за регионални системи, посочват от МОСВ.

Съдебното решение не предвижда финансови санкции, а задължава страната да предприеме необходимите мерки.

В случай, че държавата-членка не отстрани нарушението, Съдът отново по инициатива на ЕК, може да я осъди и да й наложи финансова санкция.

Към момента българските институции полагат всички възможни усилия да се предотврати завеждане на второ дело и да се изградят всички регионални системи.

От началото на годината досега са въведени в експлоатация пет регионални системи за управление на отпадъците - в Бургас, Малко Търново, Видин, Габрово и Добрич, с което се преустановява експлоатация на 25 общински депа, информират още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase