Снимка: Dnes.bg

Около 150 жители на Гърмен протестираха на площад „Независимост” в София, предаде Агенция „Фокус”. Протестът, е срещу решението да се спре събарянето на незаконни ромски къщи в квартал „Кремиковци”, което трябваше да продължи на 13 юли.

Демонстранти носиха плакати с надписи "Къде са парите за евроинтеграция", "Цацаров, докога ще те чакаме", "Бойко, докога ще има беззаконие", "Земя напоена с кръв, не се продава". Жителите на Гърмен развяват българския трибагреник и надуват вувувзели.

Още по темата

Протестиращите предварително обявиха, че ще искат три оставки – на вицепремиера Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Някои от хората бяха с тениски с надпис „Аз съм горд, млад българин и милея за Гърмен”. Други носят трибагреника, на който е изписан надпис „Революция”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Движението в района се осъществява нормално. По време на протеста бе прочетена и петиция, която ще бъде внесена на 20-и в Министерски съвет. Тя е адресирана до президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров, МВР, Дирекция национален и строителен контрол, до Агенция за закрила на детето и до Общинска администрация Гърмен.

В петицията жителите на селата Гърмен и Марчево изразяват разочарованието си от липсата на реални действия и категорична воля за решаване на проблемите породени от незаконното самонастаняване и изграждане на постройки в местността "Падарката" край селата Гърмен и Марчево.

Демонстрантите обещаха, че ако не се вземат мерки, напрежението отново ще ескалира, като последиците ще са непредсказуеми. Също така стана ясно, че тази вечер в 19.30 часа на площада в Гърмен отново ще има демонстрации.

Междувременно ситуацията в Гърмен коментира Лиляна Павлова пред bTV. Тя обясни, че от 2000 г., когато започва заселването на роми в махалата "Кремиковци" в община Гърмен, досега ръководството на общината е издало 775 регистрации по постоянен адрес в парцела, който е земеделски нерегулиран имот и не би трябвало да бъде заселван.

Стана ясно, че това е правено от предишния кмет - Ахмед Башев (ДПС), и сегашния - Минка Капитанова, която е била заместник на Башев. Само от началото на тази година Капитанова е издала нови 55 регистрации в нарушение на закона, каза Павлова.

Според думите на министъра, вече има наредена проверка на служба ГРАО и прехвърли отговорността за проблема върху Капитанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase