Снимка: Булфото, архив
fallback

Проблемите с ромите в Гърмен, които живея в незаконни постройки и трябва да бъдат бутнати, стигна и до ОССЕ.

Планираното за днес събаряне на още две постройки вече, беше отложено заради писмо от Европейския съд по правата на човека, който настоява българското правителство да спре разрушенията, "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", а сега от ОССЕ настояват да се спре преселването на ромите.

Oще по темата

Освен това председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на ОССЕ Изабел Сантуш разкритикува политическите лидери на страната за използване на езика на омразата.

"Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията", заяви Сантуш, цитирана от пресцентъра на ОССЕ.

В прессъобщението се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни.

Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии.

"Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани", подчерта Сантуш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Ala Bala

преди 8 години

Абе малко на изток (Домбас) едни там със свастики рушат с артирелия и бомби жилищата хората и то законно построени избивайки и обитателите им.За това от организацията си затварят очите. Вероятно щото обитателите им там не са с правилната геополитическа ориентация.

52

ognyanz

преди 8 години

Това. което са писали от ОССЕ има само препоръчителен характер. Защо това не е писано в статията?

51

SOS

преди 8 години

Докато Кунева знае да казва само: "йес-йес", народът ни български ще вика безпомощно:"SOS"

fallback