Снимка: архив, Reuters
fallback

Близо 200 шивачки от Лом вече шест месеца живеят без заплата, а през май са останали и без работа. От фирмата са съкратили всички и не са им изплатили дължимите възнаграждения, забавени с месеци. Обещали са им, че ще изплатят парите в петък, но крайният срок мина, а парите ги няма, съобщи Нова телевизия.

Таня, Наташа и Мая са едни от 200-те шивачки от Лом, които вече четвърти месец очакват да получат заплатите си. "Ние трябва да умираме от глад, а някои жени сме работили по 24 часа само и само да се изпълнят поръчките", заяви Наташа Василева, която е работила близо седем години в италианската шивашката фирма. Неизплатените й заплати са близо 2000 лева.

 Хладилникът й не е бил пълен от повече от три месеца.  Тя и двете й деца разчитат единствено на заплатата на съпруга й, за да могат да оцеляват. "Много е страшно. Имаме да плащаме ток, вода, никой не го е грижа. Аз четири месеца сядам на масата и няма какво да сложа", оплака се тя. Наташа вече е завела дело в Районния съд в Лом срещу италианската шивашката фирма заради неизплатените й заплати.

 За Таня не само гладът е страшен. Жената вече няколко месеца не си е купувала лекарствата, които трябва да взима заради тежко заболяване. "100 лева на месец струват само лекарствата", призна Тяна Дикова. Тя има да взима от фирмата близо 1000 лева. Всеки месец я притиска и банката, защото заради неизплатен заем вече е длъжница и там. Съпругът й преди месеци също останал без работа и доходи. "Вкъщи разчитаме на това, което си произведем” , призна тя.

Борба за живот през последните месеци е и в семейството на Мая. "Трудно е, ние сме 5-членно семейство, плащаме си сметките, но човек трябва да си вземе парите, които е изработил и които му се полагат", коментира Мая Иванова.

От българското представителство на фирмата казаха, че и те очакват превод от Италия. Кога обаче не се наемат да кажат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

keks fr kaisii

преди 8 години

Kak ne sa gi pokazali dosega tea rabotodateli v fb - tam za vseka kapka limonada i chai si puskat selfita s smartphonite?!

50

Анонимен

преди 8 години

Obarnete se kam Drugarite ot gerb nali Ste glasuvali sa gerb eto vi saplatite a i na plevneliev se opla4etr i goranov te sa milioneri i schte vi pomognat

49

Лондон

преди 8 години

Вие сте реце балъци...такива тикви като вас не могат да се родят на никое друго место по света..честно..вие може да учудите всякакви психосветила на науката..развеселявате ме с напъните си да изглеждате живи..по интересното е и неосведоменоста по всичко и бръщолевенето на глупости нямащи нищо общо с действителноста.с една дума МОРДОР..с още една.МОРДОРЦИ..иначе е весело от страни развличам се с вас ..

fallback