Снимка: архив, Булфото
fallback

Старозагорският административен съд постанови, че серийният убиец Митко Харакчиев от Харманли, трябва да бъде хранен без свинско месо в менюто му, защото изповядва религията "ислям", пише "24 часа".

Решението още не е вялзло в сила, то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Харакчиев излежава в затвора в Стара Загора доживотна присъда без право на замяна за 2 убийства и 2 опита за убийство.

Престъпникът приема исляма през 2003 г. и оттогава спазва стриктно изискванията на религията си. В същото време, според жалбата, подадена от него, началникът на затвора бездействал, като не е вписал в затворническото му досие този факт и не му е осигурил храна, която е позволена на мюсюлманите.

Сега съдър реши, че Харакчиев трябва да получава полагащата му се безплатна дневна хранителна дажба съобразно изискванията на изповяданата от него религия ислям - без свинско месо и свински продукти. Те следва да бъдат заменени с друг вид месо и местни продукти, като се спазват изискванията за достатъчна по химически и калориен състав храна.

Освен това началникът на затвора трябва да запише в книжката на лишения от свобода, че изповядва религията "ислям". Запознати припомнят, че преди да приеме исляма лишеният от свобода се изявявал като ревностен евангелист.

Откакто получи доживотната си присъда без право на замяна през 2001 година от Хасковския окръжен съд, Митко Харакчиев води над 200 дела срещу държавата по различни поводи, свързани с пребиваването му в затвора. Веднъж вече той успя да осъди държавата в Страсбург заради нехуманните условия, при които е държан зад решетките. По силата на тази присъда миналата година държавата му брои 4000 евро, отделно му бяха признати и 5600 евро разноски по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Спиро Картечаро

преди 8 години

Абееее...Срам ме е да го кажа ...сещайте се какво да ми яде ... ама ....Суров .

41

Анонимен

преди 8 години

ех че баи тошо не е на власт , ще му даде едно свинско месо , тоя е за разстрел а не за диети

40

Анонимен

преди 8 години

До Ястреб Великия 60Най-после да си кажеш истината за себе си!

fallback