Снимка: Булфото, архив
fallback

Акцията по събарянето на незаконни постройки този месец в ромската махала на Гърмен няма да приключи със събарянето на двете къщи на 13 юли.

Oще по темата

До 31 юли още 20 сгради трябва да бъдат изравнени със земята от багерите. Това стана ясно от уведомително писмо на Дирекция за национален строителен контрол, което бе получено в общината и в дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев.

"От ДНСК искат за пореден път от кметството и социалната служба да осигурим социална услуга - настаняване в жилища на хората, които ще останат без дом. А това се знае отдавна, че няма как да направим, тъй като не разполагаме с никакъв жилищен фонд", оплака се кметът на община Гърмен Минка Капитанова, цитирана от БТА.

Багерите вече влязоха в квартал "Кремиковци" на 29 юни, когато бяха съборени четири къщи и близо 20 деца и възрастни останаха без покрив над главите.

Те обаче категорично отказаха да бъдат настанени в социални домове и не искат да напускат ромската махала. Предпочетоха да живеят при свои роднини и близки в квартала.

На 13 юли също ще влязат багерите, за да съборят още две незаконни постройки. Все още не се знае точната дата, на която ще бъдат премахнати останалите 20 неправомерно вдигнати сгради в ромското гето.

Акцията на ДНСК се случва под натиска на стотици протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

До 18 юли сме дали ултиматум държава и община да предприемат действия за събаряне на незаконните 124 постройки в ромския квартал и за изселване на нелегално пребиваващите там роми, твърдят протестиращи.

Заповеди за бутане на въпросните сгради има още от 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

hoi

преди 8 години

Nastanete horata v hotelite i apartamentite na policiata i na parlamenta, na prezidenta i viceprezidenta, v bg diplomaticheski misiiv Madrid, Rim, Paris, Berlin, Bern, Bruxel, Luxemburg, Praga, Viena, Budapesta, Bukurest, NY, Ankara, Athina, Moskva, Belgrad, Pekin, Delhi, Erevan...Bistritsa, Samokov, Borovets, Bansko, Varna, Veliko Tarnovo, Preslav, Sozopol, Tsarevo

15

mimoza

преди 8 години

Ами да, сигурна съм! А колкото до къщите поселата, АКО НАИСТИНА са незаконни, крадат ток и вода, живущите се издържат САМО от помощи, за които аз РАБОТЯ по 12 часа- ЗАКОНЪТ Е ЗА ВСИЧКИ!!И там да отиват багери!!!

14

Анонимен

преди 8 години

Навъдиха се , нямат преброяване. .... Че чак и изрусена !! Руса с черно минало.

fallback