Снимка: архив Булфото
fallback

Седем габровски села ще посрещнат от юли до началото на септември 65 деца и младежи от страната в рамките на инициативата на община Габрово "Приеми ме на село". Проектът се изпълнява за трета поредна година, а мрежата от приемни села се разраства, съобщиха от общината.

Кметът Таня Христова е подписала споразумения за сътрудничество с кметските наместници на селата, които са се присъеденили към инициативата - Поповци, Съботковци, Донино, Харачери, Новаковци, Стоевци и Зая.

Според споразумението "баби под наем" ще посрещат за седмица в домовете си "внуци назаем" и ще организират техния престой, спазвайки всички изисквания на българското законодателство, като гарантират сигурността и безопасността на участниците в инициативата.

Целта на проекта е децата и младежите да опознаят живота в малките населени места, за да се съхрани традицията на българското село.

Голям е интересът към нашата инициатива, която провеждаме за трети път, търсят ни и се обаждат и от други градове - София, Бургас, Варна, Благоевград, каза кметът на Габрово Таня Христова.

По думите й тази година ще има и международно участие - в края на лятото група младежи от побратимения белгийски град Аалст ще се включат в инициативата. Според кмета инициативата "Приеми ме на село" излиза от границите на Габрово и е на път да се създаде национална мрежа от приемни села.

Идеята за проекта на общината "Приеми ме на село" идва от есето на Вероника Йосифова от Габрово, с което тя е участвала през 2012 година в национален конкурс на тема "Моите идеи за България", припомниха от общината. В есето си момичето е описало желанието си да се създаде мрежа от села, в които възрастни хора ще приемат младежи от града с цел съхраняване и предаване на българските традиции, обичаи и ценности.

През 2013 година идеята е припозната, методически разработена, финансирана и реализирана от общината в габровското село Новаковци.

Тази година "Приеми ме на село" започва на 6 юли в село Донино. От 16 до 20 юли приемно село става Харачери, а през август - село Поповци. От 31 август до 4 септември приемни баби и дядовци ще бъдат хората от селата Съботковци, Новаковци и Стоевци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Деби

преди 8 години

Прекрасно. Научените на труд баби ще изкарат някой лев, а децата от града ще се докоснат до истинското, бъларското. Ще хапнат домашна бабина баничка, мекички, фасулец от градинката, салатка с пресни краставички и доматки.Целта е младото поколение да се привърже към село, да останат в спомените на децата прекрасни вечери с песните на баба. България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас. Повярвайте, че всяка стотинка дадена за такова преживяване на децата си струва,

1

аожо

преди 8 години

Много яка идея! Поздравления!

fallback