Снимка: архив, Булфото

Оранжерийни производители от цялата страна продаваха днес на зеленчуковата борса в село Огняново продукция на дъмпингови цени в знак на протест.

Под формата на "открит ден на оранжерийното производство" членове на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция изразиха своето недоволство от "липсата на държавна подкрепа за развитието на сектора".

Според председателя на асоциацията Красимир Кичуков българските производители страдат от липса на субсидии, от контрабанден внос и от ценова преса от страна на големите търговски вериги.

Субсидиите за оранжерийното производство са намалени пет пъти за новия програмен период, твърди Кичуков.

По думите му субсидирането на сектора е едва 1-2 процента, а в същото време подкрепата за други сектори достига до 80 на сто от стойността на продукцията им.

"Търговските вериги също ни пресират, като ни принуждават да им продаваме на цена под себестойност, а след това я предлагат с огромна печалба", коментира още Красимир Кичуков.

По думите му, ако държавата не създаде механизми за защита на българските оранжерийни производители, ще се стигне до масови фалити.

Кичуков посочи още, че заедно с колегите си обмислят организирането на национален протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase