Снимка: Нова тв

До преди седмица "свободната" зона на Южния плаж в Несебър все още е била свободна. Днес обаче там, където хората могат да сложат хавлията си безплатно, има наредени шезлонги и чадъри, които стигат почти до самата вода. 

Цената на един чадър е 8 лева, а във ВИП зоната – 10 лв. Шезлонгът също върви по толкова. Половината от плажната ивица по закон трябва да бъде свободна от чадъри.

Не така обаче е решил концесионерът на плажа. Решил е да заобиколи закона и да постави платена сянка почти навсякъде. Не е спазил и обещанието, което е дал на собствениците на хотели от първа линия, че ще остави свободни зони от плажа за гостите им.

Tе от своя страна уведомили своите летовници, че разполагат с такава зона, предназначена специално за тях. Туристите обаче остават излъгани и искат компенсации заради невъзможността спокойно да почиват на плажа без от тях да се изисква да заплатят за шезлонг и чадър. А компенсацията трябва да платят хотелиерите, оплакват се те пред Нова телевизия.

Представител на концесионера твърди, че на 52% от плажа няма шезлонги и чадъри и той си е свършил работата по разпределянето на платеното и безплатното. Но за да стигнат до свободната зона туристите трябва да вървят, за да си я намерят. А и с вървене, до такава не се стига изобщо.

Към момента стая в хотел със закуска е между 60 и 70 лева. А сянката излиза на туристите още 30 на ден.
Хотелиерите търсят съдействие от Министерството на туризма, защото се намират в затруднена ситуация, от която не знаят как да излязат. А концесионерът предлага опцията хотелите да плащат по 10 лева на ден за чадър и два шезлонга и ако преценят, да включат тези пари в стойността на почивката. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase