Снимка: bgonair.bg

Занижен контрол и липса на информация са сред основните причини за взривовете през последните месеци във военните цехове. Така описа ситуацията дни след инцидента в Анево ген. Кирчо Киров в ефира на Бъгария Он Ер. Според него отговорността за последните взривове е на структурите отговарящи за производството и търговията с оръжие. Генерал Киров се обяви и за преструктуриране на Службата за контрол на опасните средства.

По думите на ген. Киров информационните структури трябва да поемат голяма част от отговорността за трагичните случаи. Киров уточни, че ръководните органи и министърът на отбраната не са разполагали с никаква информация за положението в завода в Анево.

Хората, които работят във фирмите за утилизация на боеприпаси, не са квалифицирани и достатъчно подготвени, категоричен е експертът. По думите му липсва оторизация на голяма част от фирмите, занимаващи се с тази дейност.

Необходимо е преструктуриране на Службата „КОС“, подчерта председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов. Според него очакваните проверки на заводите ще установят много нередности в сектора по отношение на качеството на материалите, документите на оръжията, заплатите на работниците и взаимоотношенията между фирмите.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase