Снимка: bgonair.bg

Има ръст в броя на извършените телефонни измами, както и на разкритите такива през тази година, отчитат от Националната полиция.

Органите на реда предупреждават да се пазим от нов вид измама. Тя е чрез SMS и е особено популярна в последните седмици. В текстовото съобщение пише, че сте спечелили финансова награда и за да си я получите, трябва да върнете в отговор обратен SMS с името си. Цената на отговора ви излиза солена - между 20 и 50 лева, които отиват при измамниците.

"Текстът съдържа, че печелите 5000 долара. По никакъв начин не трябва да се връща обратен смс", каза Илко Илиев – началник Криминален отдел, ГД „Национална полиция“.

"От 100 пуснати SMS-а, 10 да отговорят са си 200 лева. Затова ако получите подобен SMS, не бързайте да се радвате, а по-добре го покажете на полицията. И най-важното – запомнете, че в никакъв случай не трябва да му отговаряте", предупреди Христо Терзийски – дирeктор на ГД "Национална полиция".

От полицията засичат измамниците на територията на Конго, Нигерия и Украйна. Именно затова били и трудни за хващане.

"Въпросът е, че там разследването ни е силно затруднено, за да действаме спрямо нашия процесуален кодекс. Трябва да направим поръчка, да издирим собственика. И това за престъпление, в което можеш да отделиш много средства и ресурси, а ефектът е минимален", обясни Терзийски.

От полицията се похвалиха, че само за последния 1 месец са разбили 4 престъпни групи за телефонни измами, които действат от България. Извършителите са от Велико Търново, Бургас и Благоевград, а пострадалите са възрастни хора.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase