Снимка: Булфото
fallback

В една от къщите във видинското село Киреево дружно живеят 49 души. Така е поне по документи. А в селцето по постоянен адрес има едва 170. Точно преди оформянето на изборните списъци обаче, броят на местните се увеличил двойно.

"Аз ги питам за какво се регистрират и много от тях казват, че не знаят. Казват така и си трият пръстите... От магазинерката разбрах, че са й казали, че давали по 50 лева", разкри кметският наместник на Киреево Герго Гергов пред Нова телевизия.

Oще по темата

Но кой води преселниците в селото? Според кмета това е човек с прякор Владо Кюпа.

"Той е бизнесмен, който се занимава с дърводобив. Доколкото знам, има и охранителна фирма", разкрива той.

Мъжът, чието име е Владимир Владимиров, отрича обаче тези твърдения.

В Грамада и Тошевци в изоставени или дори липсващи къщи са записани по 50 души. Оказва се, че такъв тип преселение има и в Киреево живеят 49 души. Жената, в чийто дом са регистриралите се 49 души се казва Цека Лалова.

"Колко съм могла, ако има как и още ще регистрирам", заяви тя.

По думите на кмета преселниците са най-много от Видин, квартал Нов път, Белоградчик, Кула – може би 60% ромско население.

Не само Владо Кюпа и Цека Лалова регистрират нови хора в село Киреево. Кметът, който е срещу тази практика, посочва и още един човек, своя роднина Цветан Петков. Кметският братовчед е записал 50 души на своя адрес. Той признава, че регистрира нови хора за изборни цели. Но твърди, че ще работи за себе си, срещу настоящия градоначалник.

Кметът признава, че регистрациите на нови хора в селото имат общо с изборите: "Мои роднини идват и се регистрират по тяхно желание".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

Това е репетиция за електронното гласуване, както и за електронната изборна карта. Регистрация на 500 души на един компютър.

14

Асеновец

преди 8 години

Хайде сега да си направим справка за дадените населени места- с колко имащи право на глас жители разполагат, колко са се регистрирали само за вота, коя партия колко гласове е изкарала на предходни избори( без допълнително вписани в списъците).. Борисов, Цветанов, Фидосова, Доган, Местан, Симеонов и Радан- всички са за в затвора

13

Анонимен

преди 8 години

Какво прави беднотията и отчаянието в комбинация с простотията. Тези които взимат 50 лева на калпак ги разбирам. Решаваш временно един проблем. След това Бай Мингянин те краде 4 години и нищо. До следващия път когато от друга партия ще дойдат с по-добра оферта и старата песен на нов глас. Крадене и измами но от други. Бедността и отчаянието остават.

fallback